KARAYAŞMAK KÖYÜ
Demirözü | Bayburt
  • https://www.facebook.com/Karaya%C5%9Fmak-290874514405949/?fref=ts

Kırklar Tepesi






Karayaşmak Köyü'nün güney doğusunda kalan Kırklar Tepesi uzun yıllardır gizemini koruyor. Tepeyle ilgili anlatılan hikayeler geçmişi hakkında net bilgiler içermiyor.

   Kırklar denilen tepenin coğrafi yapısı geneli yuvarlak, kırılmayan ve fazlaca büyük olmayan kayalıklar ve azda olsa kuşburnu, yemiş, ahlat ağacı vb küçük çalılıklarla kaplı bir örtüye sahiptir.

Kırklar Tepesinde  kayalıklarla Mezar taşları biçiminde kalıntılar ve şekiller yer alır. Birden çok  mezar işaret taşları ilgi ve bilgi eksikliğinden olsa gerek yeterince önem verilmeyince etrafa dağılmış vaziyette. Bu bölgede hayvanlarında otlatılması kalıntıların dağıtılmasını hızlandırmıştır.

    Mevcut mezar kalıntılarının bir tanesi günümüze kadar daha belirgin olarak gelebilmiştir. Kalıntı dağın taşları ile çevrili yaklaşık 1-1,5m eninde, 3-3,5m boyunda bir mezar görünümündedir. Bu kalıntının da nasıl günümüze geldiği tam belli olmayıp, belki sonraları dağılan taşları oraya çıkan ziyaretçilerin yerine koyması ile ayakta kalmayı başarmış olabilir.

Köyümüz yaşlılarından edindiğimiz bilgilere göre Allahın sevgili kullarından biri "KIRKLAR" aşamasına erdiği ve bu tepede yattığıdır. Zaman içerisinde etrafına da ölen kişilerden defin edildiği ve oranın küçük bir kabristan olduğudur.

   Kırklar tepesi daha sonraları ziyaret için çıkan kişilerin dua ettiği ve dilek dilediği bir yer olmuştur. Abdestli gidip dua eden ziyaretçiler, dileklerini yaptıktan sonra küçük bir taş parçasını mezar taşının dikey kısmına yapıştırmaya çalışırlarmış. Dilekleri kabul olursa dilek sahibinin elindeki bu taş parçası dikey olan mezar taşında tutarmış, yok taş taşa yapışıp tutmaz ise dileklerinin tutmadığı kabul edilirmiş.

Bazı geceler bu Kırklar mevkisinden 200-300 metre mesafede bulunan soğukluk deresi denilen yere giden ışıklı birinin çıkan sudan abdest aldığı ve geri döndüğü söylene gelmektedir. Bu ışıklı olayı bir çok kişinin gördüğü anlatılmaktadır.

   Kırklar dağına en son çıktığımızda orada kalıntı veya altın için olsa gerek yakın geçmişte ufak kazılar yapıldığının izleri mevcut.

 Hazırlayan
Erol ATASOY